WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk
Winkelwagen0 producten Tot. € 0,-Bekijk >>>

rechtstreeks bij de ontwerpster | persoonlijke service | gratis verzending vanaf 35,- | korte levertijden | veilig betalen | 90 dagen bedenktijd

Filter
Een ogenblik geduld ajb...
  • Producttype
  • Ruimte
  • Onderwerp
  • Kleur

Autobehang laten aanpassen bij verfkleuren

Jennifer van der Meer

Auteur: Jennifer van der Meer. Gepost op:24-sep-2018 15:19

"Ik heb al een aantal verfkleuren uitgezocht voor in de kinderkamer, maar ik vind ook een van jullie behangpatronen zo leuk. Alleen heeft dat andere kleuren. Kun je de kleuren van het behang misschien ook aanpassen zodat het bij de verf past?" Die vraag krijg ik regelmatig van klanten. En gelukkig: het antwoord is ja! Er zijn echter wel een paar dingen waarmee je dan rekening moet houden. 

lees meer

 

Verf en behang wordt anders opgebouwd

Een tijdje geleden vroeg een klant mij om ons autobehang om te kleuren naar de tinten Dix Blue, Green Blue en Pale Powder van het verfmerk Farrow & Ball. Nu ben ik zelf toevallig een groot fan van Farrow & Ball - de mooie vergrijsde tinten vind ik prachtig - en dus ging ik daar graag mee aan de slag. Nu zou je misschien denken dat dat gewoon een kwestie is van wat kleurnummertjes in mijn tekenprogramma aanpassen, maar helaas werkt dat niet zo eenvoudig. Verfkleuren en drukwerk worden totaal anders samengesteld. Bij verf worden verschillende pigmenten met elkaar gemengd terwijl het drukwerk uit slechts 4 (heel andere) kleuren wordt opgebouwd: cyaan (helder blauw), magenta (fel roze), geel en zwart. Een betrouwbare omrekenformule is er helaas niet. Nu is het ook nog zo dat een verfstaal nooit 100% overeenkomt met het eindresultaat op de wand. Ondergrond, de structuur van de verf en lichtval spelen namelijk ook een rol. Maar ook de kleuren op een beeldscherm komen vrijwel nooit overeen met het drukwerkresultaat.

 

Drie behang drukproeven

Veel verffabrikanten hebben tegenwoordig hun kleuren online staan, maar helaas leveren die 'digitale verfstalen' ook niet het juiste beeld van de echte kleur. Voor een goed resultaat werk ik dus het liefst met een fysieke staal. Deze klant stuurde mij zelfs een paar geverfde stukjes papier, wat heel fijn is, want zo kon ik de echte verf als uitgangspunt nemen. Vervolgens probeerde ik die kleur zoveel mogelijk na te maken in de computer en liet ik een eerste drukproef maken. En oh my... wat een verschil! Lichte en vergrijsde kleuren zijn ook altijd moeilijker dan donkere of fellere kleuren. Doordat er zo weinig pigment in zit, scheelt een kleine procentuele afwijking al meteen heel erg veel in het eindresultaat. Maar toch: deze proef kon ik wel als uitgangspunt nemen voor een nieuwe proef, waarbij ik heel veel nuances uitprobeerde. En uiteindelijk bij de 3e drukproef, zaten de juiste kleuren er bij! Of althans, de kleuren die heel dichtbij de F&B kleuren kwamen. Want eigenlijk, als ik eerlijk ben: een echte 100% match is bijna niet haalbaar. 

 

kleurproef behang op maat bij verf

 

Mooi op elkaar afgestemd resultaat

Goed, een aantal drukproeven, daar moet je dus rekening mee houden als je écht een bepaalde kleur wil. Dat betekent dus ook dat het hele proces iets meer tijd kost dan een gangbare behangproductie. Reken op een week of 2 à 3 extra. En natuurlijk kosten de drukproeven - evenals het maatwerk op zich - ook wat extra. Hoeveel, dat hangt uiteraard helemaal af van je wensen en hoe dicht je de kleur wil benaderen. Maar dan heb je wel een heel mooi op elkaar afgestemd resultaat! Ondanks mijn eerdere waarschuwing over de 100% match. Want eigenlijk zie je dat eventuele kleine kleurverschil meestal alleen als je het drukwerk en de verf heel dicht bijelkaar houdt met dezelfde lichtval. In de kamer zelf valt dat meestal helemaal weg. Immers, op alle wanden heb je een andere lichtval. Ook als je alle wanden dezelfde kleur schildert, dan nog ziet de ene wand er lichter of donkerder uit vanwege de lichtval. En 's ochtends is dat ook weer anders dan 's avonds. En dat is met behang net zo! 

 

kinderkamer eindresultaat op maat gemaakt autobehang bij verfkleuren Farrow & Ball

 

Meer informatie

Wil jij weten of jouw verfkleuren in het behang kunnen worden verwerkt? Neem dan gerust contact met mij op

 

 

Reacties:
WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk