WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk
Winkelwagen0 producten Tot. € 0,-Bekijk >>>

rechtstreeks bij de ontwerpster | persoonlijke service | gratis verzending vanaf 35,- | korte levertijden | veilig betalen | 90 dagen bedenktijd

Filter
Een ogenblik geduld ajb...
  • Producttype
  • Ruimte
  • Onderwerp
  • Kleur

Behang een muur in een uur - 6 tips

Jennifer van der Meer

Auteur: Jennifer van der Meer. Gepost op:03-jul-2012 09:25

Ok, om een muur in een uurtje te behangen moet je het misschien al een aantal keer hebben gedaan. Maar geloof me, behangen echt niet moeilijk. Het geheim: kies het juiste behang, goed gereedschap en bereid voor. Zes tips.lees meer

 

 

1. Kies het juiste behang

Hoe eenvoudig het behangen gaat, is sterk afhankelijk van het soort en de kwaliteit behang dat je kiest. Non-woven vliesbehang is heel gebruiksvriendelijk. In tegenstelling tot behangsoorten met een papierrug, moet je bij vliesbehang de muur inlijmen en niet het behang zelf. Dit maakt het veel eenvoudiger plakken. Het scheurt vrijwel niet, krimpt of rekt niet terwijl je plakt en is gemakkelijk op de juiste plek te schuiven. Zit de baan erop, maar nog niet naar je zin? Dan trek je hem zo weer los en plak je hem opnieuw op de juiste plek. En wil je na enige tijd weer iets anders met je muur, dan is het behang ook eenvoudig weer te verwijderen.

 

2. Sla niet direct aan het behangen, maar bereid eerst voor

Behangen het voorbehandelen van de muurBelangrijk is dat de muur waarop je gaat behangen droog, glad, schoon en gelijkmatig zuigend is. Verwijder oud behang, werk gaten weg met (snel)vuller en schuur eventuele oneffenheden weg. Heb je een behang met een licht decor, zorg dan dat de muur gelijkmatig wit is, omdat eventuele kleurverschillen op de muur dan kunnen doorschijnen. Heb je een nieuwbouwhuis of is je muur net gestuct, strijk de muur dan eerst de muur voor met bijv. Prefax Roll-on. En verder: haal behangplaksel in huis dat bij je behang past. Voor vliesbehang raden wij Perfax Roll-On of Perfax Ready & Roll Vlies aan. Perfax heeft ook een Roll-On Magic. Die roze is als hij nog nat is, maar droogt transparant op. Handig om te zien welk stuk muur je al ingelijmd hebt.

 

3. De eerste baan

De eerste baan kan altijd een beetje lastig zijn, vooral als je muren niet helemaal recht zijn. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Begin met de meest linker baan. Verdeel de lijm met een roller gelijkmatig op de wand, over de breedte van iets meer dan één baan. Als de wand niet teveel absorbeert, kun je eventueel tot de breedte van maximaal 3 banen tegelijk lijm aanbrengen. Breng daarna de eerste (droge!) baan op de ingelijmde wand aan. Zorg met behulp van een waterpas dat de baan aan de rechterzijde waterpas is. Plak de baan links niet helemaal tegen de muur, maar hou wat extra speling, zodat je linker zijkant in de hoek later netjes kunt afsnijden (tenzij je muur al netjes loodrecht is). Hetzelfde doe je met aan de bovenkant, de meeste plafonds lopen immers ook niet recht en het is vervelend als je er bij een volgende baan achterkomt dat je aan de bovenzijde ineens een stukje wit overhoudt. Druk de baan met een gummiroller of speciale behangspatel aan en wrijf eventuele luchtbellen hiermee naar de zijkanten weg. Snij daarna de boven-, onder- en linkerzijde netjes bij met een scherp stanleymes.

 

De eerste baan behangen snij het behang aan de bovenzijde bij  

4. De volgende banen

Na de eerste baan lijm je weer een stuk muur in. Breng de volgende baan 'stotend' aan. Dat wil zeggen: schuif hem zo tegen de eerste baan aan, dat hij er precies tegenaan komt (niet overlappend dus). Zorg eerst dat het decor of patroon aan de linkerzijde van de baan overal netjes aansluit op de vorige baan en druk de baan vervolgens richting de rechterzijde met een gummieroller of spatel aan. Snij de boven- en onderkant weer netjes bij. Dit herhaal je bij elke volgende baan.

 

Vliesbehang rol de muur in met Perfax Roll On Magic druk het behang aan met een behangspatel

 

5. Foutjes herstellen

Zit een baan niet naar je zin, dan kun je hem het beste meteen weer lostrekken. Meestal is de lijm dan nog vochtig genoeg om de baan zo weer op de juiste plek te plakken. Naden kun je achteraf nog wat bijlijmen door een klein beetje lijm op een penseel te doen en hiermee voorzichtig achter de naad te smeren. Verwijder eventuele lijmvlekken direct met een natte spons dep ze daarna droog. Achteraf kunt u de resterende lijmvlekken met een schone vochtige doek verwijderen.

 

6. Nog wat behangtips:

- Bij vliesbehang is een behangtafel eigenlijk niet nodig. Een gewone oude tafel, een plank met schagen - of toch een behangtafel als je toevallig hebt - is echter wel handig om de banen op af te snijden.

- Snij de banen vooraf vast op maat, waarbij je liefst rekening houdt met wat speling boven en onder. Rol de banen daarna op en leg ze op de juiste volgorde klaar

- Heb je wandvullend behang (posterbehang of fotobehang) dat kleiner is dan je muur, plak dan eerst de middelste baan in het midden van de muur en werk vervolgens naar de zijkanten. Zo hou je aan beide zijden een even groot stuk muur over. Je kunt de zijkanten van de muur dan in een tint uit het behang schilderen. Nog mooier is natuurlijk om de maat van het posterbehang te laten aanpassen aan de maat van je muur, zodat het precies past!  

- Ben je ervaren, dan lukt het behangen je vast alleen. Ben je wat minder ervaren, dan is het handig om met z'n tweeen te werken. De een staat dan op de ladder en plakt de baan bovenaan op de juiste plek. De ander leidt de baan onderaan naar de juiste plek.

 

 

 

Reacties:

Kinderkamerstylist schreef op 09-jul-2012 10:55:

Kijk, dat zijn nog eens tips. Plus duidelijke foto's daarbij, handig!! Dank Jennifer. Dit ga ik zeker nog eens nalezen.


Link: http://www.kinderkamerstylist.nl

George van Eijmeren schreef op 14-jan-2014 15:23:

Ik ben heel blij met deze nuttige tips. Ik wil ons nieuwbouw appartement gaan behangen met vliesbehang. Nu lees ik elders bij "behangtips"het advies om minimaal 6 maanden met behangen te wachten in een nieuwbouw met nieuwe onbehandelde muren, vocht, vulmiddelen gebruikt bij oneffenheden, stuckwerk en verschillende gebruikte muursoorten zoals draagwanden van beton en lichtere scheidingswanden. Ik zou echter graag eerder met vliesbehang aan de slag willen. Is dit verantwoord als ik de wanden een voorbehandeling geef met een voorstrijkmiddel ? Moet ik het vochtpercentage van de muren eerst (laten) meten ? De oplevering van ons appartement is voorlopig gepland in einde februari a.s. Bij voorbaat dank voor uw reactie.

muurstickers schreef op 04-nov-2014 16:25:

bedankt voor de tips!


Link: http://www.muurstickersonline.nl/

WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk