WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk
Winkelwagen0 producten Tot. € 0,-Bekijk >>>

rechtstreeks bij de ontwerpster | persoonlijke service | gratis verzending vanaf 35,- | korte levertijden | veilig betalen | 90 dagen bedenktijd

Filter
Een ogenblik geduld ajb...
  • Producttype
  • Ruimte
  • Onderwerp
  • Kleur

Een kinderkamer met thema, doen of niet?

Jennifer van der Meer

Auteur: Jennifer van der Meer. Gepost op:01-feb-2019 11:44

Een kinderkamer inrichten met een thema, is dat een goed idee? Wordt het dan niet veel te druk of over-the-top? Nee hoor, dat hoeft echt niet. Zeker niet als je rekening houdt met deze tips. Sterker nog: een themakamer is helemaal van nu!

lees meer

 

Er zijn tal van leuke thema's te bedenken voor de kinderkamer. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stoere junglekamer, autokamer, of juist een paarden of prinsessenkamer? Allemaal thema's waar veel kinderen dol op zijn, vooral in de peuterleeftijd! Heeft jouw kind al een duidelijke voorkeur voor een bepaald dier of is je zoontje een echte autofan? Hoe leuk is het dan om dat als thema voor de kinderkamer te kiezen? Je kind zal zijn nieuwe kamer geweldig vinden! Voor een baby is het natuurlijk wat moeilijker in te schatten wat hij of zij straks leuk gaat vinden, maar met dieren of auto's (voor kleine jongens) zit je waarschijnlijk wel vrij save. Maar hoe richt je nu zo'n thema kinderkamer in, zonder dat het over-the-top of te druk wordt? Ik geef je vijf tips en een hele rij thema-ideeeën!

 

sfeerfoto van kinderkamer met thema walvis

 

Tip 1: maak een moodboard voor je thema kinderkamer

Een moodboard maken is leuk om te doen, maar het geeft je ook richting en is een goede houvast als je straks de spulletjes gaat uitzoeken. Zo zorg je voor een goede basis en komt er eenheid in je themakamer. Hoe maak je een moodboard? Pak een stapel woontijdschriften en scheur daar alle plaatjes uit die je aanspreken. Beperk je niet tot specifieke meubels en accessoires die je écht wil gaan kopen of alleen kinderkamermeubels en -accessoires, maar kies gewoon alle plaatjes met kleuren, een woonstijl, een sfeer of iets anders wat je aanspreekt. Je kunt ook staaltjes behang, verf of stof toevoegen die je vooraf bij een winkel hebt gehaald of online hebt aangevraagd. Als je een stapel beelden hebt, pik dan gevoelsmatig de beelden eruit die je echt op je moodboard wil plakken. Welke kleuren(combinaties) komen telkens terug, wat spreekt je het meest aan? Zie je een bepaald thema ontstaan voor je babykamer of kinderkamer? Plak deze beelden op een groot vel papier en tadá: hier is je leidraad. Maak je liever een moodboard op Pinterest? Dat kan natuurlijk ook, al vind ik persoonlijk een groot voordeel van een papieren moodboard dat je die mee kunt nemen als je gaat winkelen. 

 

Tip 2: kies vooraf een kleurenschema

Altijd een goed begin als je aan de slag gaat met de kinderkamer (of een andere ruimte in huis): bepaal welk kleurenschema je wil gebruiken. Heb je een moodboard gemaakt, dan kun je hier vaak een kleurenschema uit destilleren. Heb je ook behang-, verf- of stofstalen gebruikt in je moodboard die je in je kinderkamer wil gaan gebruiken, laat die kleur(en) dan de basis vormen van je kleurenschema. Vergeet ook de kleur van de vloer niet. De vloer is meestal namelijk een behoorlijk groot oppervlak en daarmee vrij beeldbepalend. Heb je al een vloer, kies dan kleuren die daar goed bijpassen. Komt er een nieuwe vloer in de kinderkamer, kies dan voor een vloer die qua kleur en materiaal past in je kleurenschema. Meestal bestaat een kleurenschema uit 4 of 5 kleuren of tinten: 1 hoofdkleur met een paar steunkleuren. In een kinderkamer - en zeker de babykamer - zou ik voor niet teveel verschillende kleuren kiezen, dan blijft het een rustig geheel. Je kunt bijvoorbeeld enkele lichtere of donkerdere tinten van de hoofdkleur kiezen voor een andere wand, gordijnen of accessoires. Daarnaast kun je kiezen voor 1 andere tint die mooi harmonieert of juist contrasteert met de hoofdkleur. Vind je het moeilijk om te bepalen welke kleurencombinatie goed werkt in jouw kinderkamer? Op Pinterest kun je veel mooie kleurenschema's vinden voor babykamers of peuterkamers. Ook zijn er verschillende websites en online tools te vinden waarmee je op basis van een bepaalde kleur een bijpassend kleurenschema kunt maken. Daarnaast vind je bij verfwinkels en bouwmarkten tal van verfstalen waarop een hele reeks tinten van 1 bepaalde kleur staan. Kies er 1 uit die je mooi vindt bij het behang (of je andere uitgangspunt) en je hebt meteen een combinatie van lichtere en donkerder tinten die er mooi bij staan. 

 

Tip 3: maak een statement met één wand

Een themakamer leent zich er goed voor om met 1 wand een echt statement te maken. Kies bijvoorbeeld voor een foto- of posterbehang in het gekozen thema op 1 wand. Een behang met patroon kan natuurlijk ook, of - als je een wat minder groot gebaar wil maken - een muursticker. Kies je voor zo'n echte blikvanger op de wand, hou dan de andere wanden rustig door ze wit te laten, of in een rustige bijpassende kleur te schilderen. Kies vervolgens voor enkele bijpassende accessoires met hetzelfde thema om je statement op een subtiele manier te versterken. Wat ook harmonie brengt is om het thema te versterken met materialen die erbij passen. Neem je bijvoorbeeld het thema jungle, kies dan een stoer houten bed, leren koffertjes of een hutkoffer om speelgoed in op te bergen en zet een echte plant in de kamer! 

 

Sfeerfoto van junglekamer

 

Tip 4: trek het thema niet ál te ver door

Het is leuk om je thema op de wand te laten terugkomen en daarnaast ook in enkele bijpassende accessoires. Maar je hoeft natuurlijk niet álle accessoires in het thema te kiezen! Met de accessoires kun je zo los gaan als je zelf wil natuurlijk, maar wil je de peuter- of babykamer het niet al te druk maken, stel jezelf dan een limiet. Bijvoorbeeld: 1 wand, 1 lamp, 1 dekentje en 3 accessoires met het thema en de rest van de accessoires in een effen bijpassende kleur. Kies je bijvoorbeeld voor een auto babykamer met autobehang op de wand, dan zal je zoontje als hij wat ouder is ongetwijfeld ook nog een hele verzameling speelgoedautootjes in zijn kamer hebben. Kies je voor behang met het thema, dan hangt het natuurlijk erg van het dessin af hoeveel accessoires in het thema er nog bij past totdat het 'to much' wordt. En natuurlijk ook van je eigen smaak!

 

Tip 5: mix niet teveel verschillende stijlen

Auto's, bosdieren, jungle, prinsessen; het zijn allemaal thema's die je tegenwoordig op veel accessoires tegenkomt. Wil je verschillende accessoires van verschillende merken met elkaar combineren, let er dan wel op dat ze dan wel enigszins dezelfde stijl hebben. Mix je teveel verschillende stijlen, dan loop je het risico dat het bij elkaar een ratjetoe gaat worden en daarmee al gauw druk oogt. Kies je voor verschillende merken die allemaal een vrij eenvoudige stijl, of juist realistische dierprints hebben, dan ontstaat er veel eerder een geheel. Dat oogt veel rustiger! 

 

Sfeerfoto van themakamer monsters

 

Leuke thema's voor babykamer of peuterkamer

Nog wat ideeën voor jouw themakamer? Wat dacht je van de volgende thema's:

- Boskamer

- Junglekamer

- Autokamer

- Thema stad

- Thema Amsterdam

- Themakamer Parijs

- Bloemenkamer

- Paardenkamer

- Prinsessenkamer

- Brandweerkamer

- Politiekamer

- Dinosauruskamer

- Pandakamer

- Themakamer monsters

- Themakamer wereldreizen / avontuur

- Themakamer bergen

- Dierenkamer

- Eenhoornkamer

- Themakamer luchtballonnen

- Sprookjeskamer

- Themakamer zee

- Walvissenkamer

- Themakamer treinen

- Themakamer robots

- Themakamer fruit

- Hondenkamer

- Konijnenkamer

 

 

Wat vind jij van een themakamer? Of heb jij zelf een babykamer of kinderkamer met een bepaald thema? Ik ben heel benieuwd welk thema en hoever je dat hebt doorgevoerd! Laat je het hieronder weten in een reactie?

 

Liefs, 
Jennifer 

Reacties:
WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk