WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk
Winkelwagen0 producten Tot. € 0,-Bekijk >>>

rechtstreeks bij de ontwerpster | persoonlijke service | gratis verzending vanaf 35,- | korte levertijden | veilig betalen | 90 dagen bedenktijd

Filter
Een ogenblik geduld ajb...
  • Producttype
  • Ruimte
  • Onderwerp
  • Kleur

Interview met illustrator Eileen Boeijkens

Jennifer van der Meer

Auteur: Jennifer van der Meer. Gepost op:23-nov-2018 15:02

Een paar jaar geleden maakte Eileen Boeijkens als afstudeerstage een aantal behang- en muurstickerontwerpen voor Perron 11, waaronder de mural Het Kampeerbos. Inmiddels timmert ze als freelance illustrator lekker aan de weg en maakt ze samen met haar vriend Max Peterse mooie animaties. De hoogste tijd om met haar bij te praten en jullie haar nieuwe werk te laten zien.

lees meer

 

Het posterbehang Het Kampeerbos dat Eileen Boeijkens maakte voor Perron11

 

“Je mag ook gewoon genieten van iets moois” - in gesprek met illustrator Eileen Boeijkens

 

Op je website beschrijf je jezelf als een 'unparalleled llama enthusiast and great fan of everything colorful, sweet and edible (especially combined).' Leg eens uit?

“Haha, ik hou gewoon heel erg van dieren en vooral van lama’s. Maar daarnaast houden Max en ik ook van reizen. Zo zijn we naar Japan en Zuid-Korea geweest, waar ze veel meer dan hier gefocust zijn op de beeldcultuur. Je ziet er natuurlijk veel manga, maar ook kawaii, waarbij alles draait om schattigheid. Ik ben een groot fan geworden van de leuke beestjes en karakters die je daar bijvoorbeeld veel op stationairy ziet. Als ik werk voor kinderen maak, zoals voor Perron 11, dan laat ik me daar mede door beïnvloeden. Ik probeer het wel minder te overdrijven dan bij kawaii wordt gedaan. Ik zoek meer een middenweg tussen schattig en realistisch.”

 

 

Illustratie van Eileen Boeijkens van leeuw

 

 

Na je stage bij Perron 11 ben je afgestudeerd aan de AKV St Joost. Ben je toen direct gestart als freelance illustrator?

“Ik had het gevoel dat ik nog niet helemaal klaar was met studeren, dus begon ik een premaster aan de universiteit. Maar alleen lezen en leren bleek niks voor mij: ik wilde met mijn handen bezig zijn! Ik verhuisde naar Max in Breda, waar we nu in een piepklein maar gezellig huisje wonen met onze twee ratjes Bmo en Otje. Ik ging werken bij Bagels & Beans en probeerde daarnaast mijn freelance werk op te zetten. Ik had wel opdrachten, maar het is best moeilijk om aan je eigen bedrijf te werken naast een baan. Daarom besloot ik vorig jaar de grote sprong te wagen en helemaal voor mijn freelance illustratiewerk te gaan.”


Best een moedige stap. Hoe heb je dat aangepakt?

“Ik heb veel studio’s en communicatiebureau’s benaderd en me gewoon voorgesteld met: ‘Hoi, ik ben Eileen en dit is mijn werk. Willen jullie een gesprekje?’. Dat werkt toch het beste, dat je mensen écht ontmoet. Toen Max in april ook voor zichzelf begon, zijn we ook samen de boer op gegaan. Animatie is nu erg in trek en Max helpt mij met het maken van animaties. In de toekomst willen we nog meer naar buiten treden onder één noemer.”

 

 

Illustratie van Eileen Boeijkens van een Parisienne op de fiets

 

 

Leuk dat jullie zo’n creatief stel zijn. Inspireren jullie elkaar ook in je werk?

“We vullen elkaar aan, met z’n tweeën kunnen we klanten meer bieden. Bovendien halen we elkaar uit onze comfortzone. Soms komt Max op de proppen met een bepaalde pose voor een karakter waaraan ik werk, waarop ik zelf nooit was gekomen. En ik heb soms ideeën voor zijn animaties waaraan hij nog niet had gedacht. In onze vrije tijd gaan we ook regelmatig samen ergens koffiedrinken en nemen dan onze schetsboeken mee om lekker even random te krabbelen.”


Wat voor projecten heb je afgelopen jaar zoal gedaan?

“Voor Mest Magazine mocht ik iedere twee weken een illustratie maken bij een quote over groei en ik maakte illustraties voor het magazine KoffieTcacao. Zo tof om daarna je werk geprint in de winkel te zien liggen! Een van de leukste projecten was Juuve. Dat is een app voor car sharing, waarmee mensen hun eigen auto kunnen verhuren en delen met de buurt. Ik kon daarbij helemaal los met illustratie en Max animeerde het.”

 

 

Illustratie van Eileen Boeijkens Margharita

 

 

Wat is je droom als illustrator?

“Het zou echt super cool zijn als Max en ik eens een geanimeerde Google doodle kunnen maken! En verder zou ik graag meer commerciële projecten doen waarin je als illustrator echt de vrijheid krijgt om te maken wat je wil. Bij Juuve was dat het geval. Verder lijkt het me geweldig om samen met Max korte films te maken, bijvoorbeeld een humoristische animatie. Zodat we ons kunnen blijven ontwikkelen naast commerciële projecten. Nu maak ik ook al geregeld vrij werk, onder andere van vrouwen. Ik vond het altijd moeilijk om mensen te tekenen, ze werden vaak veel te gedetailleerd naar mijn zin. Zo begon ik vrouwelijke figuren vanuit cirkels op te bouwen. Eerst als vrij werk, maar nu vragen ook bedrijven naar die stijl, bijvoorbeeld als animatie.”

 

 

Illustratie van Eileen Boeijkens van vrouw op rolschaatsen

 

 

‘My goal is to make colorful and cheerful designs and the world a happier place’, schrijf je op je website.

‘Sommige illustratoren leggen veel lading in hun werk en hebben er een diepgaand concept achter. Als je dat kunt, is dat natuurlijk heel mooi. Maar ik ben van mening dat het niet allemaal zo zwaarmoedig hoeft te zijn. Je mag best gewoon genieten van iets moois. Illustratie is zo’n mooi vak, dat hoeft niet zo zwaar. Vanuit die gedachte probeer ik te werken en zo het leven een beetje mooier te maken.”

 

Meer werk zien van Eileen? Kijk dan op haar website of volg haar op Instagram, Facebook of Vimeo

 

 

Andere behangontwerpen en accessoires die Eileen voor Perron 11 maakte:

 

     dekbedovertrek volkswagenbusje in bos van Eileen Boeijkens sierkussen met volkswagenbusje van Eileen Boeijkens

 

 

Copyright:

Illustraties: Eileen Boeijkens

Tekst: Jennifer van der Meer

 

 

Reacties:
WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk