WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk
Winkelwagen0 producten Tot. € 0,-Bekijk >>>

rechtstreeks bij de ontwerpster | persoonlijke service | gratis verzending vanaf 35,- | korte levertijden | veilig betalen | 90 dagen bedenktijd

Filter
Een ogenblik geduld ajb...
  • Producttype
  • Ruimte
  • Onderwerp
  • Kleur

Interview met illustrator Eline Krus

Jennifer van der Meer

Auteur: Jennifer van der Meer. Gepost op:29-jan-2019 10:46

Een paar jaar gelden maakte illustratrice Emikrus (Eline Krus) een aantal mooie behang- en muurstickerontwerpen voor Perron 11, zoals de vosjes, prinsesjes en Roodkapje. Ik sprak met haar over haar werk en wil je graag laten zien wat ze nu maakt.

lees meer

 

Eline woont en werkt in Leiderdorp. “In een appartementje met veel planten en een heel tof uitzicht over Leiden”, vertelt ze. “Ik woon namelijk op de 9e verdieping. De luchten zijn zo ontzettend mooi. Ik maak er regelmatig foto’s van.”


Tekenen

Eline kwam via het Grafisch Lyceum en een omweggetje via de afdeling Audiovisueel, terecht op de opleiding Illustratie aan de kunstacademie in Breda. “Daar voelde ik mij veel beter thuis. Als kind tekende ik namelijk al super veel. Als ik dan uit school kwam was tekenen het eerste wat ik deed.” Nu volgt ze de BIK, een korte post-HBO opleiding om workshops te geven op basisscholen. “Als illustrator werk je veel op jezelf”, legt ze uit. “Ik miste het contact met andere mensen. Via vrijwilligerswerk kwam ik in aanraking met het geven van workshops aan kinderen en dat vond ik erg leuk om te doen. Op deze opleiding leer je hoe je als professional workshops geeft op scholen, maar je kunt dit later ook op volwassenen toepassen. Ontzettend leuk, ik ontmoet zo ook weer nieuwe inspirerende mensen."

 

Illustratie van Eline Krus

Jungle met dieren

Gelukkig heeft Eline naast haar studie ook nog tijd voor illustratie-opdrachten. Ze vertelt: “De afgelopen tijd heb ik in opdracht een geboortekaartje gemaakt. Ik had een goede klik met die mensen en ben ook heel blij met eindresultaat. Ook heb ik gewerkt aan en label voor maté-thee. Dat is een soort limonadedrankje dat ze veel in Duitsland drinken. In dit geval gaat het om een Duits bedrijf dat een variant wil maken met de smaak van cocabladeren. In februari gaat het in productie. Ik mocht het label voor de fles maken; een illustratie van een Peruaanse jungle met allemaal dieren erin. Cocabladeren worden immers veel gebruikt in Peru.”

Volksverhalen

Toen Eline haar behangontwerpen voor Perron 11 maakte, vertelde ze dat ze haar inspiratie haalde uit volksverhalen. Is dat nog steeds zo? “Ja, die inspireren me nog steeds, maar ik werk momenteel wel wat minder conceptueel dan vroeger. Volksverhalen zeggen veel over een bepaalde cultuur en spelen zich ook vaak af op een bestaande plek. De plek bestaat echt terwijl het verhaal grotendeels verzonnen is. Het contrast tussen realiteit en fictie vind ik interessant”, legt Eline uit.

 

Schetsboek van Eline Krus

 

Sneeuw in de zomer

“Daarnaast haal ik veel inspiratie uit de natuur. Ik hou erg van wandelen. Op vakantie ga ik graag backpacken en dan raak ik geïnspireerd door alles wat ik tegenkom. Weersomstandigheden spelen daarin ook een rol. Zo zijn we deze zomer gaan wandelen in Oostenrijk. Op een gegeven moment begon het flink te sneeuwen, terwijl het hartje zomer was. Dat was heel bijzonder, we liepen in onze korte broeken door de sneeuw. Al dat soort ervaringen sla ik op in mijn geheugen en sommige dingen duiken dan later weer op in mijn tekeningen.” 

Handwerk

Ik ken Eline vooral van haar mooie handgeschilderde illustraties. Zo stuurt ze elk jaar met Kerst een prachtig geïllustreerde kerstkaart. Ze legt uit: “Ik vind het heel ontspannen om met de hand te werken. Je zit al zoveel achter het beeldscherm en het is leuk om mee te experimenteren. Maar toch werk ik de laatste tijd wel meer met de computer. Dat is sneller. Handwerk is erg tijdrovend. Met digitaal werk weet je ook beter hoe het eindresultaat gaat worden.”

 

Kerstkaarten van Eline Krus

 

Etsy-shop en reisverhalen

Eline heeft ook een Etsy-shop waar je haar illustraties als prints kunt kopen. “Ik wil dit nog uitbreiden met meer producten. Ik vind het erg leuk om productillustraties te maken. Momenteel zit ik te denken aan het maken van kussenhoezen en wil ik gaan experimenteren met porseleinverf.” Leuke plannen dus. Wat ligt er nog meer in het verschiet? “Mijn vriend wil een boek schrijven over de mensen die hij heeft ontmoet tijdens zijn reizen door Oost-Europa. Hij heeft toen veel gelift en is ook met de auto eropuit geweest. Het lijkt me geweldig om hier samen hem aan te werken en zijn verhalen te illustreren.”

 

Illustratie van Eline Krus Tour door Europa met de auto

 

Wil je meer werk van Eline zien? Kijk dan eens op haar website of bezoek haar Etsy-shop!

 

Een aantal andere behangontwerpen, muurstickers en accessoires die Eline voor Perron 11 maakte:

 

Muursticker konijntje Eline Krus Muursticker vosje met vlinder Eline Krus Muursticker Prinses met kikker Eline Krus Posterbehang Roodkapje Eline Krus  Dekbedovertrek Roodkapje door Eline Krus

 

 

Copyright:

Illustraties: EmiKrus / Eline Krus

Tekst: Jennifer van der Meer

Reacties:
WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk