WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk
Winkelwagen0 producten Tot. € 0,-Bekijk >>>

rechtstreeks bij de ontwerpster | persoonlijke service | gratis verzending vanaf 35,- | korte levertijden | veilig betalen | 90 dagen bedenktijd

Filter
Een ogenblik geduld ajb...
  • Producttype
  • Ruimte
  • Onderwerp
  • Kleur

Zwanger? Wanneer begin jij aan de babykamer?

Jennifer van der Meer

Auteur: Jennifer van der Meer. Gepost op:24-mei-2018 16:40

Ben jij nog maar een paar maanden zwanger en heb je de babykamer al helemaal op orde? Of wacht jij rustig tot je verlof hebt? Wanneer ga jij de babykamer opknappen en wat is eigenlijk de ideale periode om dat te doen?

lees meer

 

Lekker dromen

Beide keren dat ik zwanger was kon ik niet wachten met het opknappen van de babykamer. Het liefst wilde ik meteen nadat ik wist dat ik zwanger was, het kamertje al klaar hebben. Gewoon omdat ik het zo leuk vond om alvast bezig te zijn met de baby en lekker te kunnen dromen hoe die kleine daar straks lekker zou liggen slapen. Manlief dacht daar heel anders over. "Wacht nu maar tot de baby er is," zei hij "die slaapt toch eerst op onze kamer." En: "Waarom moet je überhaupt wat aan dat kamertje doen? Het is toch al netjes wit geschilderd? De baby ziet toch geen verschil." Herkenbaar? Het resultaat was dat ik een beetje naar manlief luisterde en een beetje naar mezelf. Dus met een maand of 5 was ik in de weer met verf, behang en op marktplaats gevonden meubeltjes.

 

 

zwangere vrouw die babykamer opknapt

 

Het tweede trimester

Op zich is zo rond de 4 tot 6 maanden een prima periode om te klussen. De meeste vrouwen zijn in het tweede semester van de zwangerschap het meest actief. De eventuele moeheid en misselijkheid van de eerste drie maanden zijn meestal over en je buik zit nog niet al te veel in de weg. Een voordeel van het laatste semester is daarentegen natuurlijk dat je de laatste weken verlof hebt: lekker veel tijd om te klussen zul je misschien denken! Persoonlijk was ik blij dat ik toen al klaar was met de babykamer. In het laaste semester word je vaak veel sneller moe, kun je last krijgen van harde buiken als je teveel doet en kan bovendien je buik erg in de weg zitten zijn als je bukt of op een trapje gaat staan. En of het nou echt verantwoord is om met een dikke buik op een ladder te klimmen? Ik denk dat je het antwoord zelf wel aanvoelt. En wil je een mooi nieuw babykamertje met op elkaar afgestemde meubeltjes? Dan moet je meestal ook rekening houden met een levertijd van zo'n 6 weken tot 2 maanden. Ook daarvoor is het tweede semester dus heel geschikt.

 

Klussen als de baby er is

Natuurlijk kun je met het opknappen van de babykamer ook wachten tot de baby er is. Veel kersverse ouders laten hun baby de eerste weken of maanden bij hun op de kamer slapen. Waarom zou je dan al een babykamer nodig hebben? Voordeel is dan natuurlijk dat je nu in elk geval - als je dat niet tijdens de zwangerschap wilde weten - het geslacht van je kindje weet. Je kunt nu dus een echte jongenskamer of meisjeskamer maken! Zelf was ik echter wel blij dat ik de babykamer al klaar had toen mijn kinderen geboren werden. Ten eerste hadden we echt geen tijd meer om te klussen! Misschien heb jij straks die ideale baby die uren achtereen slaapt, waardoor jij alle tijd van de wereld hebt. Ik was echter de eerste weken al blij als ik even wat huishoudelijke klusjes kon doen tijdens de slaapjes, of even zelf even een oogje dicht kon doen. Ten tweede is het wel makkelijk om een kamertje te hebben waar de commode staat, de kleertjes hangen en alle spulletjes van je kleine bij elkaar staan. Ook liet ik geleidelijk aan steeds vaker de baby's hun dutjes overdag in hun eigen kamertje doen, waardoor ze daar aan gewend waren. De overstap naar hun eigen kamertje werd daardoor minder groot. 

 

 

Verfdampen en zo

Maar hoe zit het nu met schadelijke stoffen zoals verfdampen en zo tijdens je zwangerschap? Ja, dat is natuurlijk wel een dingetje. Als je gaat verven tijdens je zwangerschap, dan gebruik je het beste verf op waterbasis. Die bevatten heel weinig of zelfs helemaal geen oplosmiddelen. En ventileren tijdens het schilderen is sowieso altijd goed. Wist je dat er tegenwoordig zelfs écht kind- en mamavriendelijke verf bestaat in allerlei leuke kinderkamer kleurtjes? Kijk eens op de website van Mommy Paint! Behangen tijdens je zwangerschap kan in de meeste gevallen prima, behanglijm is ook op waterbasis. Ons vliesbehang is bovendien volledig vrij van oplosmiddelen en andere schadelijke stoffen. En muurstickers? Ook onze muurstickers kun je gerust opplakken en ook je kindje kan er net als bij het behang direct bij in de kamer slapen. Ze worden namelijk gedrukt met inkt op waterbasis  en met een speciaal procedée waardoor er geen schadelijke stoffen meer vrijkomen naderhand. Andere muurstickers, waarbij vaak (eco)solventinkten worden gebruikt, kun je beter minimaal 2 weken laten uitdampen voordat je je baby erbij laat slapen.

 

 

Uitbesteden

Maar misschien zie jij het helemaal niet zitten om te klussen tijdens je zwangerschap? Dan kun je de klus natuurlijk ook uitbesteden! Aan manlief, lieve vrienden of gewoon aan een professionele schilder en behanger. Ook dat kan natuurlijk!

 

 

Wanneer begin jij aan de babykamer? En ga jij het zelf doen of besteed je het liever uit? Laat het weten in een reactie hieronder, ik ben heel benieuwd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illustraties: Jennifer van der Meer - copyright 2018

 

 

 

Reacties:
WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk