WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk
Winkelwagen0 producten Tot. € 0,-Bekijk >>>

rechtstreeks bij de ontwerpster | persoonlijke service | gratis verzending vanaf 35,- | korte levertijden | veilig betalen | 90 dagen bedenktijd

Filter
Een ogenblik geduld ajb...
  • Producttype
  • Ruimte
  • Onderwerp
  • Kleur

Behangen in een nieuwbouwhuis

Sofieke

Auteur: Sofieke. Gepost op:23-dec-2013 11:51

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwbouwhuis gekocht! Nu volgt een spannende en leuke periode, waarin je veel keuzes zal moeten maken. Want wat ga je doen met de muren? Popel jij om de muren meteen te behangen met een leuk patroon- of posterbehang? Lees dan eerst onze instructies. Wij geven wat belangrijke informatie over behangen in een nieuwbouwhuis. lees meer

 

Wat is behangklaar?

Het liefste ga je meteen aan de slag met behang op de behangklare muren, maar doe dit vooral niet! Een muur die behangklaar wordt opgeleverd, moet vaak nog geheel onder handen genomen worden. Behangklaar betekent namelijk dat alleen de (opvallende) gaatjes en oneffenheden in de muur dicht gestukt zijn. Meteen behangen op een behangklare muur, is niet verstandig.

 

Eerste baan behang zit op de nieuwe wand in nieuwbouwhuis

Bouwvocht

Hoe ga je te werk als je een behangklare wand wil behangen? Allereerst is het belangrijk het bouwvocht zo goed mogelijk uit de wand te halen. Een nieuwbouwhuis wordt in fases gebouwd, waardoor de verschillende verdiepingen en muren van het huis allemaal in aanraking kunnen komen met regen en vocht. Als het huis helemaal af is, zit er altijd nog bouwvocht in de wanden. Dit is gemiddeld zo’n 4000 liter in een nieuwbouwhuis! Het is belangrijk om dit zogenoemde bouwvocht voldoende te laten verdwijnen voordat je gaat behangen. Je wilt immers geen gele plekken op je behang, of behang dat loskomt, door bouwvocht.

 

Drogen van wanden kan het beste gebeuren bij een temperatuur van 17 tot 18 graden. Ventileer de kamers goed! Zorg er daarnaast voor dat je meubels minstens 5 cm van de muur zet. Hierdoor kan het vocht makkelijker weg uit de muren. Wil je het bouwvocht snel uit de muren hebben? Gebruik dan een bouwdroger. Dit is helaas niet altijd de beste oplossing omdat een bouwdroger ook teveel vocht kan onttrekken waardoor er sneller scheuren in de muren kunnen ontstaan. Dus onze belangrijkste tip is: heb geduld. Inschatten hoe lang de muren moeten drogen, kunnen wij niet. Dit verschilt per huis en per wand. Vraag daarom om advies bij een expert die jouw huis kent.

 

Voorbehandelen muren nieuwbouwhuis

Is het vocht van de wand die je gaat behangen er voor een groot deel uit? Dan is het tijd om de muur glad te maken. Haal alle oneffenheden en bobbeltjes weg. Zorg er daarna voor dat de muur goed schoon en poeder-vrij is. Verwijder het stof met behulp van een zachte bezem en neem daarna de muren af met een water-ammoniak mengsel. Gebruik niet te veel water tijdens het schoonmaken.

Inlijmen wand behang nieuwbouwhuis

Voorstrijken muren nieuwbouwhuis

Als de muur goed schoon is, kan je gaan voorstrijken. Voorstrijk is te koop bij elke bouwmarkt. Voorstrijk is een voorbereiding op verdere behandeling van de muur en is in elk nieuwbouwhuis erg belangrijk. Voorstrijk dringt namelijk in op

sterk zuigende ondergronden. Gebruik je geen voorstrijk, maar ga je meteen verven? Dan is de kans groot dat de muur de verf “opzuigt”. Dat is natuurlijk hartstikke zonde!

 

Schilderen muren nieuwbouwhuis

Na het schoonmaken en het voorstrijken van de muur, is het verstandig de muur te schilderen. Zeker als je een behang in een lichte kleur op de muur gaat plakken. Door de muur te verven zorg je dat de muur mooi egaal qua kleur is, waardoor je later geen vlekken door het behang heen ziet. Na het schilderen ben je klaar en kan je gaan behangen!

Vraag altijd een expert om advies!

De muur is nu dus écht behangklaar. Natuurlijk verschillen de muren in elk huis en wordt er door iedereen andere verf, voorstrijk en behang gebruikt. Wij kunnen dus niet garanderen dat je de muur het beste op deze manier kunt voorbehandelen. Vraag daarom ook altijd advies aan een expert die jouw huis kent, bijvoorbeeld je contactpersoon bij de projectontwikkelaar of de aannemer die je huis heeft gebouwd.

 

Krimpscheuren

Houd daarnaast altijd rekening met krimpscheuren in je nieuwbouwhuis. Krimp is een natuurlijk proces dat ontstaat doordat het bouwvocht verdampt. Het is niet te voorkomen. Je moet er dus rekening mee houden dat er onder het behang scheuren kunnen ontstaan, waardoor het behang ook zou kunnen beschadigen.

 

Succes en heel veel plezier!

 

Heb jij nog tips, opmerkingen of ervaringen die je met ons wil delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

 

De wand is behangen met Perron 11 behang Amsterdam Delfts Blauw

 

Reacties:

schilderswerk Den Haag schreef op 09-okt-2014 11:09:

bedankt voor de info!


Link: http://www.arniy.nl/html/schilderwerk-den-haag.html

WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk