WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk
Winkelwagen0 producten Tot. € 0,-Bekijk >>>

rechtstreeks bij de ontwerpster | persoonlijke service | gratis verzending vanaf 35,- | korte levertijden | veilig betalen | 90 dagen bedenktijd

Filter
Een ogenblik geduld ajb...
  • Producttype
  • Ruimte
  • Onderwerp
  • Kleur

Behangen met vliesbehang

Bij je behangbestelling ontvang je ons behangstripboekje 'Behangen met Vliesbehang', waarin de stripfiguren Toon en Teus je stap voor stap meenemen in het behangproces. Bekijk het boekje hier alvast online of lees de algemene plakbeschrijving hieronder om je voor te bereiden.


 


 

Plakinstructies vliesbehang (posterbehang en patroonbehang)

 

 

Boodschappenlijstje

- Behanglijm voor vliesbehang (wand inrollen). Aanbevolen: Perfax Mix & Roll, Perfax Roll On (poeder) of Perfax Ready & Roll Vlies (kant-en-klaar). 

- behanglijmroller met stok om de wand mee in te lijmen

- Schone zachte doek voor het aandrukken. Een behangaandrukroller kan ook mits niet te hard (voorzichtig gebruiken!)

- Een schone tafel of behangtafel (niet perse nodig) om de banen te knippen

- Scherp afbreekmes

- Evt. waterpas of loodkoortje om de banen loodrecht te plakken

- GEEN behangspatel en/of behang(inlijm)machine!

 

 

Een rol behang

Bij posterbehang (murals) bestaat het decor bestaat uit meerdere banen, die aan elkaar op één rol zijn gerold. Alle banen zijn aan de bovenzijde genummerd. Deze banen moeten op volgorde van nummer van links naar rechts worden verwerkt. In de regel is elke volgende baan 180 graden gedraaid. Hierdoor wordt elk mogelijk kleurverschil vermeden. 

 

Een rol patroonbehang is in de regel 9 meter lang (tenzij anders aangegeven). Afhankelijk van de muurhoogte kunnen hier gemiddeld 3 banen worden uitgehaald. Meet de wand op en tel hierbij de hoogte van het patroon (rapport) om te weten op welke lengte u de banen moet afsnijden.

 

Voorbereiding

1 ) Zorg dat de ondergrond droog, glad, schoon en gelijkmatig zuigend is en verwijder indien aanwezig oud behang grondig. Egaliseer eventuele ruwe ondergronden en dicht gaten en oneffenheden. Hou er rekening mee dat bij decors met lichte ondergronden kleurafwijkingen in de ondergrond kunnen doorschijnen. Voor het beste resultaat kun je daarom deze kleurverschillen beter eerst wegwerken door de muur gelijkmatig te witten. Laat pasgeschilderde wanden eerst goed drogen (afhankelijk van de verf minimaal 2 weken). Ook net gestuukte wanden dienen minimaal 2 weken goed gedroogd te worden tot ze egaal wit zijn en strijk ze voor met behanglijm (zie lijmverpakking).

 

2) Maak de lijm aan volgens aanwijzingen op de verpakking.

 

Het behangen


1) Begin aan de linkerzijde van de wand. Bepaal hoeveel snijmarge je wil aanhouden. Bij maatwerk posterbehang gaan we doorgaans uit van 5 cm aan alle zijden. Meet dan vanuit de linker hoek 45 cm af (50 cm baanbreedte - 5 cm marge) en trek hier met behulp van een loodkoortje of waterpas een dunne loodrechte verticale potloodlijn.

2) Verdeel nu de lijm met een lijmroller gelijkmatig op de wand, over de breedte van iets meer dan één baan. Breng daarna de eerste (droge!) baan op de ingelijmde wand aan, tegen of net over de getrokken potloodlijn. Zit de baan goed, druk hem dan met zachte doek of evt. een gummiroller of aan om eventuele luchtbellen te verwijderen. Gebruik geen behangspatel en zet niet teveel kracht. Zit de baan nog niet naar wens, haal hem dan voorzichtig weer gedeeltelijk of geheel los en positioneer hem opnieuw. Handig is om dit met z’n tweeën te doen: de een houdt de baan bovenaan op z’n plaats en de ander zorgt dat de baan onderaan aansluit.

3) Lijm vervolgens de wand naast de eerste baan weer voor iets meer dan 1 baanbreedte in. Breng de volgende baan stotend aan.  Stotend wil zeggen: schuif de nieuwe baan tegen de vorige baan zonder overlap. Doe dit echter beslist zonder kracht te gebruiken, omdat het behang anders tijdelijk kan rekken en je naderhand haarnaden kunt gaan zien! Herhaal dit tot de wand klaar is.

 

4) Snijd de banen tot slot aan de randen voorzichtig met een scherp stanleymes en evt een (behang)lineaal netjes bij. Verwijder eventuele lijmvlekken direct met een natte spons dep ze daarna droog. Achteraf kun je nog resterende lijmvlekken met een schone vochtige doek verwijderen.

 

 

Waar moet je verder nog op letten? 


Gebruik altijd behanglijm die specifiek bedoeld is voor het type behang dat je gebruikt (in dit geval vliesbehang ook wel non-woven of SmartPaper genoemd)! Gebruik van andere lijm of mengsels van de aanbevolen lijm met een ander type lijm kunnen tot onverwachte resultaten leiden en raden wij daarom met klem af. Dit behang is NIET geschikt voor een behang(lijm)machine.

 

Wij doen ons uiterste best om de kwaliteit van ons behang te garanderen en te controleren. Toch kan het gebeuren dat er iets mis gaat tijdens de productie en dat dit ondanks strenge controle niet wordt opgemerkt. Controleer daarom vóór het opplakken de wandbekleding ook altijd zelf op eventuele fouten of gebreken. Snij of knip de banen los, leg ze naast elkaar in de juiste volgorde op de grond of op een andere (schone) ondergrond en controleer op evt fouten.

 

In geval van een productiefout vervangen we het behang altijd kostenloos. Wij kunnen helaas geen garantie of compensatie geven op reeds geplakte banen of bij het niet opvolgen van ons plakadvies. 

Waarom eigenlijk vliesbehang?

Ons behang wordt digitaal gedrukt op een hoogwaardig vliesbehang. Dat heeft enkele voordelen:

- het is veel makkelijker te plakken dan papierbehang.
- is veel sterker dan normaal papier(behang). Het kan daarom wat dunner zijn dan papierbehang, terwijl het toch sterker is. Voordeel van iets dunner behang is dat de naden minder gauw zichtbaar worden dan bij dik en stug behang. Wij hebben gezocht naar een product dat een optimale scheurvastheid, kracht, flexibiliteit en dikte heeft. 
- bevat geen milieu- en gezondheidsbelastende substanties en is biologisch afbreekbaar.
- is later droog verwijderbaar, mits het met de juiste lijm is verwerkt.

 

 

WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk