WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk
Winkelwagen0 producten Tot. € 0,-Bekijk >>>

rechtstreeks bij de ontwerpster | persoonlijke service | gratis verzending vanaf 35,- | korte levertijden | veilig betalen | 90 dagen bedenktijd

Filter
Een ogenblik geduld ajb...
  • Producttype
  • Ruimte
  • Onderwerp
  • Kleur

De betekenis van kleuren in je interieur

Jennifer van der Meer

Auteur: Jennifer van der Meer. Gepost op:20-jan-2012 13:39

Of je nu een kinderkamer, woonkamer of slaapkamer wil inrichten, vroeg of laat moet je keuzes maken op het gebied van kleur. Maar hoe doe je dat? Hoe kies je kleuren waar jij je ook over een paar jaar nog fijn bij voelt? lees meer
 

Kleuren hebben een rechtstreekse invloed op je emoties. Daarom is het leuk en handig om als je met je interieur aan de slag gaat, te weten wat kleuren eigenlijk betekenen. Of anders gezegd: wat ze met een kamer doen*.

Kleuren roepen emoties op

Kies je gewoon intuïtief wat je zelf het mooiste vindt? Dat is een manier. En vaak kom je daar een heel eind mee, zeker als het om iets persoonlijks gaat zoals je eigen huis. Maar wist je dat kleuren veel invloed hebben op hoe je je voelt in een bepaalde ruimte? Hoewel iedereen kleur anders ziet en zijn eigen voorkeuren heeft, doen kleuren een rechtstreeks beroep op onze emoties. Daarom is het een goed idee om je eens te verdiepen in de betekenis van kleuren. Want wie wil zich nou niet fijn voelen in zijn eigen interieur? En dat geldt natuurlijk helemaal voor de kinderkamer: jij gunt jouw kind toch helemaal dat hij of zij zich fijn voelt in zijn eigen kamertje?


 

kleurenwaaier

 

Warme en koude kleuren in het interieur

Warme kleuren (rood, geel en oranje) associëren we met sterke emoties en geven ons letterlijk een warm gevoel. Van rood is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het onze hartslag versnelt. Van koele kleuren (blauw, groen en violet) worden we juist rustig. Je slaapt daarom beter in een kamer met koele kleuren. Blauwe, groene, mint maar ook pastel tinten laten ons goed ontspannen en zijn dus zeer geschikt voor de slaapkamer. Voor een werkruimte kun je daarentegen wellicht beter voor wat warmere kleuren kiezen, die je juist energie en inspiratie geven.
 

 

 

De betekenis van kleuren als basis voor je interieur

Behalve de associatie met warm en koud, roept elke kleur ook een andere emotie bij ons op. Wat betekent welke kleur* en wat kun je daarmee in je interieur?

 

rood hartje

Rood staat voor passie, liefde, energie, kracht, vuur, enthousiasme, warmte maar ook voor gevaar, bloed, agressie en woede. Het is een kleur die onmiddellijk de aandacht trekt. Dat heeft echter ook een keerzijde: het kan ook schreeuwerig overkomen. Een knalrode muur kan voor je gevoel ‘op af komen’, vooral als de kleur rood wat harder is. Als wat subtielere accentkleur of in een donkerder tint kan het echter net die warmte geven die je interieur nodig heeft.

 

zon geel

Geel is een heldere, vrolijke, luchtige kleur. We associëren geel met de zon, optimisme, vrolijkheid, het intellect en wijsheid maar ook met jaloezie, voorzichtigheid en bedrog. Geel is een leuke kleur om mee te spelen in je interieur, zeker in kinderkamers. Als je het combineert met wit, met wat koelere tinten of juist met warme natuurtinten zoals bruin, kun je hele mooie effecten bereiken waar je direct vrolijk van wordt!

 

oranje blad

Oranje bestaat uit rood en geel en is daarom ook een kleur die onmiddellijk de aandacht trekt. Het is een stimulerende, vrolijke kleur die staat voor creativiteit, energie, eigenzinnigheid, originaliteit en gezondheid. Maar oranje kan ook gauw wat schreeuwerig en 'gretig' overkomen, afhankelijk van de gekozen tint en kleurcombinatie. Een donkere tint oranje doet ons denken aan herfst en vakanties. Oranje is wel een erg trendgevoelige kleur. In interieurs blijkt het vaak een lastige. Wanneer oranje weer opduikt als trendkleur schildert zeker niet iedereen een wandje in die kleur. Het doet ons vaak denken aan interieurs uit de jaren 70. Maar als subtieler accent in een modern jasje kan het juist net die vrolijke noot geven die je interieur (of meisjeskamer!) nodig heeft.

 

blauwe wolk

Blauw is een koele, rustige kleur die we associëren met de lucht en de zee, maar ook met adel, tevredenheid, kennis, kalmte, vrede, mannelijkheid, intelligentie en rechtvaardigheid. Negatieve associaties met blauw zijn depressie, kou en afstandelijkheid. Traditioneel wordt het typische babyblauw gebruikt voor jongens babykamers. Ook nu wordt blauw nog veel gekozen als er een jongetje wordt geboren, maar tegenwoordig kunnen eigenlijk alle tinten blauw. Het is dan ook een zeer geschikte kleur voor babykamers (en slaapkamers voor grotere kinderen en volwassenen). Dus waarom zou je blauw alleen gebruiken voor jongens? Er zijn zoveel tinten blauw denkbaar die ook leuk zijn voor een meisjeskamer! Zeker als je het combineert met accentkleuren als rood, groen of roze!

 

levensbloem paars

Paars (violet) bestaat uit blauw en rood en wordt tegenwoordig vaak als een vrouwelijke kleur gezien. Vroeger was het echter een koninklijke kleur, helemaal niet zo vrouwelijk dus. Paars is kalm en staat voor kracht, luxe, elegant, overtuiging, mysterieus, zelfvertrouwen, waardigheid, vastbeslotenheid, onder controle hebben, genezing, ambitie, wijsheid, rijkdom, dromen, spiritualiteit en de zoektocht naar persoonlijke en diepere betekenis. Negatieve associaties van paars kunnen zijn overdrijving en krankzinnigheid. Paars is een spannende kleur voor je interieur, het geeft het iets bijzonders en diepte. Leuk voor de meisjeskamer!

 

levensboom groen

Groen is de kleur van de natuur en heeft daarom een rustgevende werking op de meeste mensen. Groen staat voor groei, nieuwe ontwikkelingen, succes, harmonie, eerlijkheid, jeugd, vruchtbaarheid, eerlijkheid en genezing, maar kan ook staan voor hebzucht, afgunst en onervarenheid. Afhankelijk van de tint kan het een stabiliserende werking hebben op andere kleuren. Groen is dan ook een fijne kleur voor je interieur en ook voor de kinderkamer. Er zijn ontzettend veel mooie tinten denkbaar en de kleur is goed te combineren.

 

uil roze

Roze is de kleur van passie, liefde, vriendelijkheid, vrouwelijkheid, waarheid, vrede, zorg, zoetheid, vertrouwen, pragmatisme, initiatief, rationele en kalme kracht, humor, meegaandheid, zelfrespect en waardering voor de ander, trouw, onafhankelijkheid en tolerantie. Traditioneel wordt roze natuurlijk gebruikt voor de meisjes (baby)kamer. En nog steeds.

 

balans grijs

Grijs staat voor balans, veiligheid, bescheidenheid, betrouwbaarheid, rust, praktisch, zekerheid, intelligentie, volwassenheid, saai, somberheid, duurzaamheid, kwaliteit, zakelijk, industrieel en modern. Grijs is een veilige en veelgebruikte kleur in het interieur: het past bijna overal bij. Je kunt er jaren plezier van hebben, door het af te wisselen met verschillende kleuren accessoires. Afhankelijk van de tint en eventuele combinatie met andere kleuren kan het koud of wat warmer overkomen.

 

Zwart is de kleur van de nacht en de dood, maar staat ook voor kracht, autoriteit, elegantie, waardigheid, mysterie en stijl. Aan de andere kant zijn er ook associaties met rouw, angst, zwaarheid en leegheid. De meeste mensen durven zwart niet zo gauw te gebruiken in hun interieur, tenminste, niet in de zin van een zwarte muur of grote zwarte vlakken. Het kan echter een heel spannend effect geven als je het op de juiste manier toepast. Zwart-wit zie je weer wel vaak terugkomen als interieurkleur. Daar kun je dan in combinatie met andere kleuren en accessoires ook veel kanten mee uit!

 

 
Wit is de kleur van licht en puurheid, van perfectie, maagdelijkheid, netheid, onschuldigheid, eenvoud, waarheid, zachtheid, kwetsbaarheid en deugd. Veel mensen kiezen wit als basis voor hun interieur.

 
En jij? Wat is je favoriete kleur en waarom? En welke kleur kies jij voor je woonkamer? Of voor de kinderkamer? Vertel het ons hieronder in een reactie!

Vind je het moeilijk om een keuze te maken voor jouw interieur? Wij helpen je er graag bij in een telefonisch of persoonlijk adviesgesprek!

  *In dit artikel beperken we ons voor het gemak alleen tot de groep waartoe wij behoren, namelijk die van Nederland, Duitsland, Italië, de Verenigde Staten, Canada, New Zeeland, Australië en Singapore. Elke cultuur heeft door zijn geschiedenis weer eigen waarden en associaties meegegeven aan kleuren. Zo zijn er bijvoorbeeld landen waar wit juist wordt gezien als de kleur van rouw. Het voert te ver om daar in dit artikel verder op in te gaan.

 

 


Bronnen: Color Design Workbook - Terry Lee Stone / Sean Adams / Noreen Morioka; Symbolen van A tot Z - Hans Biedermann; Wikipedia


 

Reacties:
WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk