Heb je een tijdje terug een muursticker van Perron 11 gekocht en ga je nu verhuizen? Dan is het vaak mogelijk om je muursticker mee te verhuizen. Of wil je de kinderkamer opnieuw schilderen, maar de muurstickers wel weer terug laten komen op de wand? Hoe je dat met het beste resultaat doet, lees je hieronder.
Onze muurstickers hebben een speciale lijmlaag die goed hecht, maar toch non-permanent is. Dit betekent dat als je ze voor het eerst opplakt en ze nog niet helemaal naar wens op de wand zitten, je ze makkelijk weer kunt loshalen en opnieuw kunt positioneren. In veel gevallen kan dat na een paar maanden, of zelfs jaren ook nog steeds. Ga je nu na een paar jaar na je aankoop verhuizen en wil je je Perron 11 muurstickers meeverhuizen, dan kan dat dus vaak. Hoe makkelijk je ze van de wand krijgt en opnieuw weer opplakt, hangt wel af van de ondergrond en of de muurstickers bijvoorbeeld in de zon hebben gehangen. Rechtstreeks zonlicht droogt de lijmlaag namelijk uit, waardoor die minder elastisch wordt. Dan krijg je de muursticker minder makkelijk van de wand en laat hij zich ook moeilijker weer opplakken. Maar daar hebben we een trucje voor. Daarover later meer. Lastiger wordt het als de kwaliteit van de ondergrond (verf of stuukwerk) wat minder goed is (geworden). Als die bij het verwijderen van de muursticker deeltjes achterlaat op de lijmlaag, dan verliest de sticker kleefkracht bij het opnieuw opplakken. Maar laten we er eerst maar even vanuit gaan dat de omstandigheden allemaal goed zijn.
Veel heb je niet nodig om de muursticker te verhuizen. Ideaal is als je het originele schutvel waar de muursticker bij aankoop op zat nog hebt. Is dat het geval, haal dan alle stickerdelen die er eventueel nog opzitten vanaf zodat je een leeg schutvel hebt. Heb je het schutvel niet meer, zorg dan voor een stevig, vlak stuk plastic dat iets groter is dan de muursticker. Dit kan bijvoorbeeld een opengeknipte vuilniszak zijn of een stuk (dik, niet de dunne variant) afdekfolie voor bij het klussen. Zorg dat dit plasic vetvrij, schoon en droog is. Zorg daarnaast voor een ander groot stuk plastic of een rol papier, waar je de opgeplakte muursticker in kunt verpakken. Leg deze spullen klaar naast de muursticker.
Samengevat heb je dus nodig:
Haal voorzichtig een hoekje van de muursticker los op een breed gedeelte, waarmee je vervolgens in de lengte kunt trekken. Heb je bijvoorbeeld onze muursticker grachtenpandjes, begin dan onderaan. Heb je onze muurstickerboom, begin dan ook onderaan bij de stam. Bij de automuursticker in dit voorbeeld beginnen we aan de rechterzijkant. Trek voorzichtig meer los, tot je een horizontaal stukje in de breedte van de muursticker los hebt. Nu kun je voorzichtig met twee handen beetje bij beetje lostrekken. Bij een grote muursticker kan het handig zijn om dit met z'n tweeen te doen: de een haalt de muursticker los, de ander zorgt dat het losse gedeelte niet aan elkaar of tegen de wand gaat plakken. Zo werk je de muursticker steeds verder los. Doe vooral voorzichtig bij kleine uitsteeksels, zoals de armpjes van onze monster muurstickers of kleine takjes van een muurstickerboom. Probeer zoveel mogelijk van breed naar smal los te werken.
Is de muursticker helemaal los, dan plak je hem zo vlak mogelijk op het originele schutvel of het plastic dat je hebt klaargelegd. Bij grote muurstickers is het ook hierbij handig om dit met z'n tweeen te doen om te voorkomen dat de muursticker aan de achterzijde tegen zichzelf gaat plakken. Als de muursticker op het schutvel of plastic zit, wrijf je eventuele luchtbellen eruit en rol je de tijdelijke drager met de muursticker aan de buitenzijde op. Dit laatste is essentieel: alleen dan blijft hij mooi. Vervolgens verpak je de rol goed in papier of plastic zodat er geen stof bij kan komen. Moet je de muurstickers daarna nog even bewaren, doe dat dan ook op een stofvrije plek. Als er stof op de achterzijde van de muursticker komt, beinvloed dit de verdere kleefkracht namelijk negatief.
Is de nieuwe kamer klaar, dan kun je de muursticker opnieuw gaan opplakken. Zorg er wel voor dat zowel eventueel stuukwerk als schilderwerk echt helemaal droog is (vraag je stukadoor en/of schilder hoe lang dat duurt). Het veiligst is om liefst tot twee weken na het sausen te wachten. Soms lijkt de verf namelijk wel droog, maar gaat het droogproces toch nog even door en dat kan de kleefkracht van de muursticker veranderen. Daarna gaat het opplakken precies hetzelfde als de eerste keer dat je de muursticker opplakte, namelijk als volgt:
Bepaal de juiste plaats voor het eerste onderdeel. Trek daarna voorzichtig de muursticker los van het vel. Bij grote muurstickers is het handig om dit met z’n 2en te doen. Plak dan het eerste deel losjes op de wand en strijk van boven naar beneden en van binnen naar buiten om eventuele luchtbellen te verwijderen. Zit de muursticker nog niet op de gewenste plaats, haal hem dan voorzichtig los en probeer het opnieuw. Zit de muursticker eenmaal goed, druk dan aan. Dit kun je het beste doen met een zachte droge doek of spatel met vilten zijkant. Wrijf daarbij weer van binnen naar buiten. Plak vervolgens de eventuele andere onderdelen op hun plek.
Merk je bij het loshalen van de muursticker dat dit lastig gaat (het eerste stukje is trouwens meestal een beetje lastig, daarna moet hij heel makkelijk los te trekken zijn), of zie je dat er veel verf- of stuukdeeltjes meekomen en aan de plaklaag blijven kleven? Probeer dan eerst de muursticker wat te verwarmen, dat zorgt ervoor dat de lijm laag soepeler wordt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de muursticker met een föhn te verwarmen op de laagste of middelwarme stand.
Wil je de muursticker opnieuw opplakken en blijkt dat hij kleefkracht heeft verloren? Plak hem dan op de wand, druk zacht aan en verwarm hem met een föhn. Druk de muursticker vervolgens goed aan. Als je het aandurft kun je de muursticker ook met een middelwarm strijkijzer zonder stoom aandrukken. Plaats dan wel een bakpapiertje tussen muursticker en strijkijzer! De muursticker zit dan wel zo muurvast, dat hij niet meer non-permanent is. Nog een keer meeverhuizen zit er dan helaas niet meer in.
Waarom schrijven we eigenlijk een blog over het meeverhuizen van je muurstickers? Het zou ons natuurlijk meer opleveren als je gewoon een nieuwe muursticker zou kopen. Maar duurzaamheid en milieu vinden we erg belangrijk. Daarom werken we waar het kan met zo duurzaam mogelijke materialen en/of inkten. En dat betekent ook dat we graag willen dat onze klanten zo lang mogelijk met onze producten doen. Dus wil en kun jij je muursticker meeverhuizen? Doen, zeggen we dan!
Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op.
Veel succes en een goede verhuizing gewenst!
Groetjes, Jennifer