Wil jij een donker behang op de wand van je kinderkamer of een andere ruimte plakken? Met nét een beetje meer voorbereiding zorg je ervoor dat jouw donkere behang straks super strak op de wand zit en voorkom je teleurstellingen achteraf. Een aantal tips.
Elk behang kan na het plakken een klein beetje krimpen. Vaak wordt gezegd dat vliesbehang niet kan krimpen, maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. Zeker vergeleken met papierbehang krimpt het inderdaad vrijwel niet, maar er kan wel degelijk een heel klein beetje krimp ontstaan. Dat ligt onder meer aan de omgevingsfactoren tijdens het behangen en de manier waarop het behang wordt aangebracht, maar daarover later meer. Meestal zijn de naden zo dun, dat eventueel ontstane naadjes bij een licht behang nauwelijks opvallen. Maar plak je nu donker behang op een witte muur en er ontstaat onverhoopt toch een haarnaadje, dan valt dat witte lijntje in het donkere dessin natuurlijk erg op. En dat is, zeg maar gerust, flink balen. Gelukkig kun je wat voorzorgsmaatregelen treffen. En mocht het toch gebeuren, dan heb ik ook nog een tip om het leed te verzachten.
NB: een disclaimer is hier wel op z'n plaats. Ik ben behangdesigner en géén behanger of expert op het gebied van alle soorten behang. Ik laat mijn behangdesigns al meer dan 10 jaar drukken op goede kwaliteit vliesbehang en dat heb ik zelf ook met regelmaat op de wanden in mijn eigen huis geplakt. Ik weet dus zeker wel wat van behangen maar alleen met mijn eigen vliesbehang. Ik verkoop mijn behangdesigns onder het label Perron 11 via deze webshop en ik daarop schrijf ik blogs om mijn klanten te inspireren en ze te helpen om het behang zo mooi mogelijk te plakken. Maar als je dit blog leest als niet-klant, wees welkom! Heel leuk als ik je kan helpen om ook met een ander merk behang een zo mooi mogelijk resultaat te behalen. Heb je echter vragen over behang van een ander merk dan Perron 11, neem dan ajb even contact op met de winkel of webshop waar je je behang hebt gekocht. Die kunnen je vast veel beter adviseren dan ik!
Eigenlijk is dit de makkelijkste tip en ook meteen de meest effectieve: schilder de wand voordat je gaat behangen in de basiskleur van het donkere behang. Dus ga je donker blauw behang plakken, fiets dan eerst even langs de bouwmarkt voor een pot donkerblauwe verf in de kleur van het behang is. Of een pot zwarte verf als je met zwart behang aan de slag gaat natuurlijk. Bij ons kun je voordat je het behang bestelt een staal aanvragen, die kun je dan mooi gebruiken om de juiste kleur verf te laten mengen.
Je hoeft trouwens niet de hele wand te schilderen. Check hoe breed de banen van het behang zijn (bij ons 50 cm) en meet op waar de naden komen. Trek bij de eerste baan 5 cm er vanaf, om 5 centimeter snijmarge over te houden zodat je het behang precies in de hoek van de wand kunt afsnijden. Geef eventueel heel dun met potlood op de wand aan waar de naden komen en ga hier met een verfrollertje van zo’n 10 cm breed overheen met de verf die je hebt gekocht. Laat goed drogen en dan kun je gaan behangen!
Ons behang is opgedeeld in verschillende genummerde banen. Baan 1 is de meest linkerbaan, maar dit betekent niet dat je per se met deze baan moet beginnen. Het beste is om van het raam af te behangen en dat geldt zeker voor donker behang. Dan valt het licht namelijk in de naden, waardoor ze minder opvallen. Dus: snij voordat je begint alle banen los (tip: laat het baannummer bovenaan zitten, dan weet je altijd welke baan het is), leg ze op volgorde en start met de baan aan de lichtste kant van de kamer. Of nog beter (heb ik gehoord van een pro): start met de 2e baan aan de lichtste kant van de kamer, tegen de loodlijn die je hebt getrokken op 45 cm vanuit de hoek (bij baanbreedte = 50 cm). Werk daarna baan voor baan verder naar de donkere kant van de wand en plak tot slot de eerste baan die aan de lichtste kant hoort. Zo krijg je het behang mooi loodrecht en kun je de hoek fijn plakken.
Vliesbehang moet je stotend plakken. Dat wil zeggen dat je de banen niet laat overlappen, maar precies tegen elkaar plakt. Lijm het stuk van de wand waar de nieuwe baan moet komen in met genoeg behanglijm en schuif vervolgens de droge baan in de natte lijm, precies tegen de eerste baan. Dit doe je op zo’n manier dat de naden een heel ietsepietsje tegen elkaar opstoten, zonder dat ze echt overlappen. Mocht het behang nu iets krimpen, dan is dit precies genoeg om een open naad te voorkomen. Schuif het behang trouwens nooit met kracht tegen de andere baan aan. Dan gaat het behang geheid wat rekken en tijdens het drogen krimpt het dan weer. Daarom raden wij het gebruik van een behangspatel ook af. Daar zet je al gauw ongemerkt spanning mee op het behang. Gebruik liever een behangroller of schone zachte doek.
Zorg ervoor dat de temperatuur in de kamer (en op het behang zelf!) tijdens en na het behangen zo constant mogelijk blijft. Let daarom op dat:
Dat is balen. En ik kan het weten, want het overkwam mezelf laatst ook. En ja, ik wist natuurlijk dat ik de (notabene felblauwe!) wand in de basiskleur van het behang had moeten schilderen, maar ja, hè, geen zin en ach, het was ook maar mijn atelier. Ook hingen er nog geen gordijnen en het was zo'n halfbewolkte dag. De ene keer zon op een deel van het behang en dan weer een tijdje niet. Ik had een laken voor het raam kunnen hangen, maar ik had al zovaak behangen dat ik me niet kon voorstellen dat er bij míj naden zouden ontstaan. Dus toen ik de volgende ochtend een paar felblauwe strepen door mijn mooie wandje met donker bloemen behang zag lopen, moest ik toch wel even slikken. Ik heb de naden uiteindelijk heel voorzichtig dichtgekleurd met dunne watervaste stiften van Sharpie en dat ging best goed. Natuurlijk, als je het weet en je met je neus op het behang staat dan zie je het wel een beetje, maar als je van een normale afstand naar het behang kijkt niet.
Een van de blauwe naden die in mijn donkere bloemenbehang was verschenen
Ik las ook nog een tip om aquarelverf of (natgemaakte) aquarelpotloden te gebruiken. Ik denk dat dat op mijn felblauwe wand niet had gewerkt, maar als je wand wit is denk ik dat het zeker het proberen waard is. Gebruik een mooi dun puntig penseeltje met zwarte haren, waarmee je precies in de naad kunt schilderen. Veel succes!
Liefs, Jennifer
PS Zo ziet mijn wandje met donker bloemenbehang in mijn atelier er nu uit